MAOL SIKÇA SORULAN SORULAR
Aşağıda 45 adet soru bulunmaktadır. Bu kısmı okuyarak pek çok konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bulamadığınız konular ile ilgili muhatap, Halk Eğitim Merkezleri ile yüz yüze eğitim aldığınız okular ve ALO 147 iletişim merkezimizdir.
1. YAZIN 3. DÖNEM YÜZ YÜZE EĞİTİM VERİLEBİLİR Mİ?
Eğitim öğretim yılı içerisinde, okulun fiziki şartların uygun olmayışı gibi çeşitli nedenlerle yapılamayan eğitim öğretim uygulamaları, yarıyıl ve yaz tatillerinde yoğunlaştırılmış eğitim yoluyla da yapılabilmektedir. Bunların dışında, söz konusu zamanlarda bir üst dönemin eğitim öğretiminin 3. dönem olarak yoğunlaştırılmış eğitim yoluyla yapılması mümkün bulunmamaktadır.
2. MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNE KİMLER KAYIT YAPTIRABİLİR?
- İlköğretim okulu/ortaokul mezunu olanlar,
- Orta öğretim düzeyindeki okullardan (lise) ayrılanlar (tasdikname alanlar),
- Orta öğretim düzeyindeki okullardan (lise) mezun olanlar,
- Denklik belgelerinde belirtilen öğretim düzeylerinin yukarıdaki şartlardan birisini taşıması durumunda, yurt dışında öğrenim görmüş olanlar, mesleki Açık Öğretim bünyesinde bulunan bölümlerden birine kayıt yaptırabilirler.
3. MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNE NERELERDE KAYIT YAPTIRABİLİRİM?
İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin görevlendirdiği Meslek Liselerine kayıt yaptırabilirsiniz.
4. KAYIT İÇİN NELER GEREKLİDİR?
- Nüfus cüzdanının fotokopisi,
- Bir adet vesikalık renkli fotoğraf,
- İlköğretim okulu mezunu olarak müracaat edenler, İlköğretim okulu veya ortaokul diplomasının aslı(diploması kayıp olanlar Diploma Kayıp Örneğinin aslı ile), çıkma belgesi ya da denklik belgesinin aslı,
- Herhangi bir liseden tasdikname alarak müracaat edenler, tasdikname veya tasdikname kayıp belgesinin aslı, (ekinde mutlaka not dökümü olacak, tasdikname belgesinde öğrencinin daha önce mezun olduğu İ.Ö.O. veya Ortaokul'un adı yazılı olacak)
- Lise diploması ile müracaat edenler, lise diplomasının onaylı fotokopisi (noter tarafından onaylı)
- Askerlik çağına girmiş öğrenciler için tecil belgesi, Askerliğini yapmış olanlar terhis belgesi, Askerliğe elverişsiz olanlar için rapor.
- Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı,
- Varsa Ustalık ya da Kalfalık belgesi,
Belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanıp ilgili yüz yüze eğitim veren okula teslim edilir. Belgeleri alan okul tarafından veri girişi işlemleri yapılıncaya kadar öğrenci ´´ÖN KAYIT ÖĞRENCİSİ´´dir, Ön kayıt öğrencisi gözüktüğü sürece öğrenci, öğrencilik haklarından faydalanamaz. Veri girişi tamamlanan öğrenci okul tarafından "AKTİF" hale getirilir.
5. YENİ KAYIT VE KAYIT YENİLEME ÜCRETİ KİMLERDEN ALINAMAZ?
- Terörle mücadelede yaralanan gazilerimiz ile çocuklarından,
- Terörle mücadelede şehit düşenlerin eş ve çocuklarından,
- 1974 Kıbrıs Barış Harekatında yaralanan gazilerimiz ve bu mücadelede şehit düşenlerin birinci derece yakınlarından, (eş ve çocuklar)
6. MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNDEN KAÇ KREDİ İLE MEZUN OLURUM?
MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ MEZUNİYET İÇİN GEREKLİ KREDİ TOPLAMI |
|||
4 YILLIK SİSTEME GÖRE |
Uzaktan Eğitim |
Yüz Yüze Eğitim (Alan) |
Toplam |
Tüm Alanlar |
110 |
130 |
240 |
İmam-Hatip Alanı |
130 |
110 |
240 |
Lise diploması ile kayıt yaptıran öğrenciler seçmiş olduğu bölümün meslek derslerini yüz yüze eğitimle başarılı bir şekilde bitirmeleri halinde mezuniyetleri yapılır. Lise diploması ile kayıt yaptıran öğrenciler ´´ALAN´´ derslerinden sorumlu tutulmazlar. Meslek Lisesi ara sınıflarından gelerek Meslekî Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrencilerin, Meslekî Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmeleri için diğer şartları (kredi, dönem) taşısalar dahi Meslekî Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava katılmaları gerekmektedir. Zorunlu dersleri olmasa dahi en az bir seçmeli dersten sınava girmeleri gerekmektedir.
7. MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNİ KAÇ DÖNEMDE BİTİREBİLİRİM?
Mesleki Açık Öğretim Lisesine; kayıtlı öğrenciler toplam 8 (sekiz) dönemde gerekli krediyi tamamlamak kaydıyla mezun olabilirler. Mesleki Açık Öğretim Lisesine; kayıtlı öğrenciler toplam 8 (sekiz) dönemde gerekli krediyi tamamlamak kaydıyla mezun olabilirler.
8. "ÖN KAYIT ÖĞRENCİSİ" – "AKTİF" – "DONUK" – " SİLİK" TERİMLERİ NEYİ İFADE EDİYOR?
- ÖN KAYIT ÖĞRENCİSİ: Kayıtlı olduğu okul tarafından henüz veri girişi yapılmamış öğrencilerdir.
- AKTİF ÖĞRENCİ: Süresinde kaydını yenileyen öğrencilerimiz ile yeni kayıtlarda kaydı kabul edilen öğrencilerdir.
- DONUK ÖĞRENCİ: Kaydını bir kez yenilemeyen öğrencilerdir. Öğrencilik durumu''DONUK'' olan öğrenci kayıt yenileme döneminde yüz yüze eğitim aldığı okula başvurarak kaydını aktif hale getirebilir.
- SİLİK ÖĞRENCİ: Üst üste en az iki defa kaydını yenilemeyen ya da Açık Öğretim Lisesi'nden tasdikname ile ayrılan, öğrenciler için kullanılır. Öğrencilik durumu ''SİLİK'' olan öğrenci yeni kayıt döneminde yüz yüze eğitim aldığı okula başvurarak kaydını aktif hale getirebilir.
- Kaydı ister donuk ister silik olsun herhangi bir kredi veya dönem kaybına uğramaz aktif hale gelen her öğrenci kaldığı yerden devam eder.
9. YÜZ YÜZE EĞİTİM – UZAKTAN EĞİTİM NEDİR?
- YÜZ YÜZE EĞİTİM: İmam hatip liseleri ile meslekî ve teknik orta öğretim okullarında (meslek liselerinde) öğrencilere dershane ve atölyelerde yaptırılan eğitimi ifade eder. Öğrenci seçmiş olduğu bölümün programda belirtilen meslek derslerini kayıtlı olduğu okulda alır. Tasdiknamesinde başarılı olduğu meslek dersleri var ise okuldaki o bölümün zümre öğretmenleri tarafından bu derslerin muafiyeti yapılır, öğrenci tasdiknamesinde başardığı meslek derslerini yüz yüze eğitimde 2. defa almaz.
- UZAKTAN EĞİTİM: Bilişim teknolojileri kullanılarak belirli bir mekândan bağımsız olarak yapılan öğretimi ifade eder.
- Mesleki Açık Öğretim Lisesinde uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitim bir bütündür, öğrenci her ikisinde de başarılı olamaz ise diploma alamaz.
- Yüz yüze eğitimi bitirme belgesi diploma sayılmaz. Diploma yüz yüze eğitimini ve uzaktan eğitimini tamamlayan öğrenciler için mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü ve ya yüz yüze eğitim veren okul müdürlüğü tarafından düzenlenir.
- Öğrenci yüz yüze eğitimle meslek derslerini alırken öğrencilik durumu mutlaka aktif olmalıdır.
- Öğrenci sistemde kayıtlı olduğu alandan yüz yüze eğitim almak durumundadır. Sistemde farklı bir alanda kayıtlı olarak gözüküyorsa mutlaka dilekçe ile yüz yüze eğitim veren okul müdürlüğüne başvurarak durumunu düzeltmelidir.
10. YÜZ YÜZE EĞİTİME NE ZAMAN BAŞLAMAM GEREKİR?
- 4 yıllık sistemde yüz yüze eğitim 3. dönemden itibaren başlar.
- İlköğretim okulu diploması ile mesleki Açık Öğretim Lisesine başvuran öğrenciler bir sonraki sene yüz yüze eğitime başlar.
- Tasdikname ile mesleki Açık Öğretim Lisesine başvuran öğrenciler tasdiknamesinde 1. sınıfı okumuş iseler kayıt oldukları yıl yüz yüze eğitime başlarlar fakat tasdikname 1. sınıfın 1. döneminde alınmış ise bu öğrencilerde bir sonraki sene yüz yüze eğitime devam ederler.
- Lise diploması ile Mesleki Açık Öğretim Lisesine başvuran öğrenciler kayıt oldukları yıldan itibaren yüz yüze eğitime devam ederler.
- 4 yıllık sisteme tabi olmasına rağmen yüz yüze eğitimini 3 yıllık sistemden alan öğrencilerin, aldıkları meslek derslerinin 4 yıllık sisteme denkliğinin yapılması gerekir.
11. YÜZ YÜZE EĞİTİMİ BİTEN ÖĞRENCİ TEMRİNLİK ÜCRETİ ÖDER Mİ?
Temrinlik ücreti yüz yüze eğitime devam eden öğrenciden alınır. Yüz yüze eğitime devam etmeyen öğrencilerden temrinlik ücreti alınmaz.
12. KAYITLI OLDUĞUM OKULDA 8 KİŞİLİK GRUP OLUŞMADIĞI İÇİN YÜZ YÜZE EĞİTİM ALAMIYORUMU, NE YAPMALIYIM?
Yüz yüze eğitim için 8 kişilik grup oluşması zorunludur. Grubun oluşmadığı durumlarda öğrenci başka bir alana geçiş yapabileceği gibi ilgili alanın açıldığı başka bir okula nakil gidebilir.
13. SİSTEMDE GÖZÜKEN " ALAN-ORTAK ve SEÇMELİ" DERSLER NE ANLAMA GELMEKTEDİR?
- ALAN DERSLERİ: Kayıtlı oldukları alana göre tanımlanmış meslek derslerini ifade eder, öğrenciler bu dersleri yüz yüze eğitimle almak zorundadırlar. Alan dersleri örgün eğitim programlarına paralel olarak okul müdürlüğü tarafından belirlenir.
- İmam–Hatip okuluna kayıt yaptıran öğrenciler çizelgelerde belirtilen bazı alan derslerini uzaktan eğitimle alacaklardır.
- ORTAK DERSLER: Mesleki Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için alınması gereken derslerdir. Bu dersler başarılamazsa tekrar alınması gerekir. Üç kez sınava girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse tekrar alınabilir. Dil ve Anlatım Dersi başarılması zorunlu olan derstir. Bu dersten muaf olunmaz.
- SEÇMELİ DERSLER: Mezuniyet kredisini tamamlamak için, ortak ve alan derslerinin yanında alınan derslerdir. Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenci dersi istediği takdirde tekrar alabilir veya onun yerine başka seçmeli ders seçebilir.
14. DERS SEÇME İŞLEMİNİ NASIL YAPARIM, KİTAPLARIMI NEREDEN ALIRIM?
- Kayıt yenileyen her öğrenci kendisine verilen şifre ile sisteme girer ve derslerini seçer.
- Dersini sistemden seçen öğrenci seçtiği derslerin listesi ile kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne başvurarak kitaplarını alır.
- Yüz yüze eğitim derslerinin programı ise bu eğitimi veren okul tarafından belirlenir.
- Öğrenci ders seçimi yaptıktan sonra okul türü yada alan değişikliği yaptırmış ise ders seçimini yeniden yapması gerekir.
15. SEÇTİĞİM DERSLERİN SINAVINA NASIL VE NEREDE GİRMEM GEREKİR?
- Adres İli: Kayıt işlemleri sırasında sisteme girilen, tüm yazışmalarda ve evrak gönderiminde kullanacağınız adresinizin olduğu ildir. Adresinizi her kayıt yenileme döneminde sistemden güncelleyip değişiklik yapabilirsiniz.
- Sınav İli: TÜİK verilerine göre adresinizin kayıtlı olduğu ildir. Yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında ildeki sınav merkezlerinin herhangi birini seçebilirsiniz. Mazereti nedeni ile ( askerlik, hastalık, nakil, doğal afetler v.b.) farklı bir ilde sınava girmesi gereken öğrenciler kayıtlı olduğu okula dilekçe ile başvurarak ikinci bir sınav merkezi seçebilirler.
16. EN FAZLA KAÇ DERSTEN SINAVA GİREBİLİRİM?
- Ortaokul ya da ilköğretim diploması ile kayıt yaptırmış olan öğrenciler 1. ve 2. dönem 30 kredi, bundan sonraki dönemlerde kayıtlı oldukları alana göre 18 -22 kredilik ders seçebilirler.
- Tasdikname ile kayıt yaptıran öğrenciler ise kayıtlı oldukları alana göre her dönem 18–22 kredilik ders seçebilirler.
- İmam Hatip programına kayıt yaptıran tasdiknameli öğrenciler her dönem 27 kredilik ders seçebilirler.
- Yüz yüze eğitimini tamamlayan öğrenciler 38 kredilik kültür dersi seçebilirler.
17. SINAV GÜNÜ YANIMA NELER ALMALIYIM?
Sınavda yanınızda bulunması gerekenler;
- Mesleki Açık Öğretim Lisesi Kimlik Kartı,
- Mesleki Açık Öğretim Lisesi Sınava Giriş Belgesi,
- Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı (ya da eşdeğer bir kimlik kartı)
- Mesleki Açık Öğretim Lisesi Kimlik Kartı ve Sınava Giriş Belgesi yanında bulunmayan öğrencilerimiz geçerli bir kimlik kartıyla (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport) salon yoklama listelerinde isimleri olmaları halinde sınava alınacaklardır.
- Sınav günü yanınızda kurşun kalem ve silgi bulundurmayı unutmayınız.
NOT: Size verilen cevap kâğıdının adınıza düzenlenmiş olmasına dikkat
18. SINAV OTURUMU NE DEMEKTİR?
Mesleki Açık Öğretim Lisesi sınavları iki gün boyunca sabah ve öğle olmak üzere dört oturumda yapılmaktadır. Sınav oturumu, sınav günü sabah ve öğle yapılan sınavların her birine denilmektedir. Öğrenciler, öğrencilik durumu ve seçtiği derslere göre sınav oturumuna katılırlar. Hangi oturumda hangi derslerden sınava gireceğiniz Sınav Giriş Belgenizde belirtilmiştir. Ders seçme işlemi yaparken hangi dersin kaçıncı oturumda olduğunu görebilirsiniz.
19. YANLIŞ OLARAK CEVAPLADIĞIMIZ SORULAR, DOĞRU CEVAPLARIMIZI ETKİLEMEKTE MİDİR?
- Her dersten 20 soru sorulmaktadır,
- Sorular çoktan seçmelidir, dört seçenek içerisinde her sorunun bir doğru cevabı bulunmaktadır.
- Sorulan 20 sorudan en az 9 soruya doğru cevap verip 45 puan alan öğrenci o dersten başarılı sayılmaktadır.
- Mesleki Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilememektedir. (Yanlış, doğruyu götürmemektedir.)
20. SINAV SONUÇLARIMIZ NASIL DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR?
Sınavlar yapıldıktan sonra, cevap kâğıtları Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünde optik okuyucularla okunmakta ve bilgisayar programı ile değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme programında aynı zamanda "Kopya Analiz Tekniği" kullanılmak-tadır. Bu nedenle sınavınızın iptal edilerek mağdur duruma düşmemeniz için sınav cevap kâğıdınızı kimseye göstermeyiniz, kimsenin kâğıdına bakmayınız. Kopya çekmeyiniz.
21. SINAV SONUCUNU NASIL ÖĞRENECEĞİM?
Sınav sonuçları sınav tarihinden yaklaşık bir ay sonra http://www.maol.meb.gov.tr internet adresinde duyurulmaktadır. İnternet erişimi olan her yerden sınav sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.
22. KİMLİK BİLGİLERİMDE DEĞİŞİKLİK VAR, NE YAPMAM GEREKİYOR?
Evlilik, boşanma veya başka bir sebeple kimlik bilgilerinde meydana gelen değişiklikler için öğrencilerimizin kayıt yenileme sırasında kayıtlı oldukları okul müdürlüğüne T.C. kimlik numarası ile birlikte başvurarak, kimlik bilgilerinin sistemden güncellenmesini isteyebilir. Bu tür düzeltmeler T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus İdaresinden alınan bilgilerle güncellenmektedir. Kimlik bilgileri nüfus idaresinde düzeltilmiş bir öğrencinin bilgileri herhangi bir belge sunmaksızın sistemden düzeltilir.
23. KİMLER SINAVA GİRER?
Kayıt yenileme işlemi yaparak ders seçen öğrenciler ve yeni kayıt yapan öğrenciler Dönem Sonu Sınavlarına girebilmektedir.
24. YENİ KAYIT VE KAYIT YENİLEME ÜCRETİ HANGİ BANKAYA YATIRILICAKTIR?
Yeni kayıt ve kayıt yenileme ücreti; T.C. Ziraat Bankası- Halk Bankası-Vakıflar Bankasının herhangi bir şubesinden TC Kimlik numarası ve öğrenci numarası belirtilerek yatırılacaktır.
25. KAYIT YENİLEME VE YENİ KAYIT TERİMLERİ ARASINDA NE FARK VARDIR?
Mesleki Açık Öğretim Lisesine ilk defa kayıt yaptırmak "yeni kayıt", Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtları kabul edilen öğrencilerin, öğrenimlerine devam edebilmek ve sınavlara girebilmek için yaptırdıkları işleme ise "kayıt yenileme" denilmektedir.
26. ŞİFREMİ UNUTTUM, NE YAPMALIYIM?
Herhangi bir yüz yüze eğitim veren okul müdürlüğüne başvurarak şifrenizi öğrenebilirsiniz.
27. DİPLOMAMI NASIL VE NERDEN ALABİLİRİM?
Dönem sonunda mezun olan Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin diplomaları sınava girilen tarihten yaklaşık 2-3 ay sonra koordinatör Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine gönderilmektedir. İlinizdeki Koordinatör Halk Eğitim Merkezinin neresi olduğunu MAOL internet sayfasından kısmından görebilirsiniz.
28. DİPLOMMAMI TESLİM ALMAYA GİDERKEN YANIMDA NELER GÖTÜRMELİYİM?
Diplomasını teslim alamaya gidecek öğrencimiz yanında içinde bulunulan yıl için belirlenen Diploma Harç Ücretini yatırdıklarını gösteren dekontla başvurmaları gerekmektedir.
Şayet öğrencimiz Mesleki Açık Öğretim Lisesinden Çıkma Belgesi aldı ise Diploma Harç ücretini yatırmadan Çıkma Belgesinin aslı ile başvurması gerekmektedir. Diplomayı öğrenci yerine bir başkası alacak ise bu kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir. Vekilin Noterden alınan vekâlet ve yukarda belirtilen öğrencinin getirmesi gereken evraklardan biri ile başvurması gerekmektedir.
29. MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNDEN ALDIĞIM ÇIKMA BELGESİNİ KAYBETTİM NE YAPMALIYIM?
Mesleki Açık Öğretim Lisesi diplomasını alabilmeniz için, daha önce almış olduğunuz çıkma belgesinin aslını geri vermeniz gerekiyor. Almış olduğunuz çıkma belgesini kaybettiyseniz, bir dilekçe ile Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya kayıtlı olduğunuz okul müdürlüğüne (şahsen veya noterden vekil tayin edilen kişinin) başvurarak diplomanızı alabilirsiniz.
30. DİPLOMAMI KAYBETTİM, NE YAPMALIYIM?
Öğrencilerimizin Mesleki Açık Öğretim Lisesinden almış oldukları diplomayı kaybetmeleri halinde bir dilekçe yazarak Mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne veya yüz yüze eğitim veren okul müdürlüğüne posta yoluyla veya şahsen başvurmaları gerekmektedir. Söz konusu bu belge öğrencinin dışında bir başkası tarafından alınacaksa noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.
31. TASDİKNAMEMİ KAYBETTİM NE YAPMALIYIM?
Mesleki Açık Öğretim Lisesinden ayrılarak tasdiknamesi alan öğrencimizin tasdiknamesini kaybetmesi halinde bir dilekçe yazarak Mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne veya kayıtlı okul müdürlüğüne posta yoluyla veya şahsen başvurmaları gerekmektedir. Söz konusu bu belge öğrencinin dışında bir başkası tarafından alınacaksa noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.
32. ÖĞRENCİ BELGESİNİ NASIL ALABİLİRİM?
Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrencilerimizden ´´öğrenci Belgesi´´ almak isteyenlerin bir dilekçe ile kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Öğrencilik durumu aktif ve donuk olan öğrenciler öğrenci belgesi alabilirler.
33. KİMLER ÖĞRENCİ BELGESİ ALAMAZ?
Mesleki Açık Öğretim Lisesinde iki dönem üst üste kayıt yenilemeyip öğrencilik durumu ''silik'' konuma geçen öğrencilerimize "öğrenci Belgesi" düzenlenememektedir. Bu öğrencilerimizden belge talep edenlere Mesleki Açık Öğretim Lisesindeki durumlarını gösterir bir belge yüz yüze eğitim veren okul müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir. Ancak bu belge öğrenci belgesi yerine geçmez. Kaydı silik durumda olan öğrencimiz kaydını yenileyip ''aktif'' öğrenci olduğunda şayet dönemi de uygunsa Öğrenci Belgesi düzenlenebilecektir.
Toplam dönemi 13 ve üzeri olan öğrencilerimize de öğrenci belgesi düzenlememekte olup, bu öğrenciler öğrencilik haklarından (paso, sağlık karnesi onayı vb. gibi) faydalanamamaktadır. Bu öğrencilerimizden de belge talep edenlere Açık Öğretim Lisesindeki durumlarını gösterir bir belge yüz yüze eğitim veren okul müdürlüğü tarafından düzenlemektedir ancak bu belge öğrenci belgesi yerine geçmez.
34. MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNE KAYITLI ÖĞRENCİLERİN ASKERLİK ERTELEMESİ YAPILIR MI?
Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinden; öğrencilik durumu aktif, yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerimizin askerlikleri en fazla 12 döneme kadar ertelenir. (12. dönem dâhil) yüz yüze eğitimleri devam ediyor ise askerlik erteleme işlemleri yapılmakta aksi durumda ise askerlik ertelemesi yapılmamaktadır.
Öğrenci yüz yüze eğitim gördüğü okuldan askerlik erteleme belgesini (Ek-C2) alır. Askerlik erteleme yazısı düzenlenen öğrenci yüz yüze eğitime devam etmemesi durumunda okul müdürlüğü tarafından, bu durum askerlik şubesine bildirilir.
35. DİPLOMAM HALK EĞİTİM MERKEZİ TARAFINDAN MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE GERİ GÖNDERİLMİŞ ALMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
Mesleki Açık Öğretim Lisesinden 2005 yılından önce mezun olmuş ve diplomasını süresi içersinde alamayıp Mesleki Açık Öğretim Lisesine iade edilen öğrencilere ait söz konusu diplomalar şahsen veya posta ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne başvurularak teslim alınabilir. Şahsen başvurularda diplomayı öğrencinin yerine bir başkası alacaksa, alacak kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.
Posta ile başvurularda diplomanın gönderilmesi istenilen Halk Eğitim Merkezi belirtilmek kaydıyla istenen diploma ilgili merkeze gönderilmektedir.
Not: Diploma veya Çıkma Belgesi için başvuracak öğrencilerin içinde bulunulan yıl için belirlenen diploma harcının ilgili bankaya (T.C. Ziraat Bankası- Halk Bankası-Vakıflar Bankası) yatırıldığını gösteren dekont ile başvurmaları gerekmektedir.
36. MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNDEN TASDİKNAMEMİ NASIL ALABİLİRİM?
Mesleki Açık Öğretim Lisesinden ayrılmak isteyen öğrencilerin imzalı tasdikname istek dilekçesi ile Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne (şahsen veya noterden vekil tayin edilen kişinin) başvurması gerekir. Posta ile yapılacak başvurular için bültende ya da iletişim linki altında yer alan yazışma adresine söz konusu dilekçenin gönderilmesi ve açık adresin belirtilmesi gerekmektedir.
Tasdikname isteğinde bulunan öğrenci reşit değilse (18 yaşından küçük ise) velisinin imzalı dilekçesi ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile başvurması gerekmektedir.
37. AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNDE OKUYORUM MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNE NE ZAMAN NASIL GEÇEBİLİRİM?
Açık Öğretim Lisesinde kayıtlı öğrenciler her öğretim yılının başında yüz yüze eğitim veren okul müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak geçiş yapabilirler, Açık Öğretim Lisesinde kazandıkları dönemler ve krediler aynen korunur.
38. DAHA ÖNCE BİR LİSEDEN MEZUN OLDUM, MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNE KAYIT YAPTIRABİLİR MİYİM?
Daha önce herhangi bir liseden mezun olan kişiler, Mesleki Açık Öğretim Lisesinin programında belirtilen alanlardan herhangi birine kayıt yaptırarak ikinci lise diploması alabilmektedirler.
Yüksek Öğretimden ayrılanlar ile mezun olanlar Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıramazlar.
39. MAÖL'DE KAYITLI ÖĞRENCİYİM, YÜZ YÜZE EĞİTİME DEVAM EDEMİYORUM. AÖL'E NASIL GEÇEBİLİRİM?
Size en yakın Genel Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yürüten herhangi bir Genel Liseye dilekçe ile başvurunuz. Mesleki Açık Öğretim Lisesi'nden Açık Öğretim Lisesi'ne geçiş yapan öğrencilerin alan derslerine ait kredileri dikkate alınmaz.
40. MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ'NDEN MEZUN OLDUM ÜNİVERSİTEYE NASIL GİDEBİLİRİM?
Mesleki Açık Öğretim Lisesi'nden mezun olan öğrenciler üniversite sınavlarında dengi örgün eğitim okulundan mezun olan öğrencilerle aynı haklara sahiptir.
41. KALFALIK VEYA USTALIK BELGEM VAR. KÜLTÜR DERSLERİNDEN MUAF OLABİLİR MİYİM?
Kesintisiz 8 yıllık ilköğretim okulundan mezun olduktan sonra kalfalık veya ustalık belgesi almaya hak kazanan öğrenciler 9. Sınıfın kültür derslerinden muaf tutulurlar. Bu derslerin kredilerini öğrenci kazanmış sayılır.
42. YÜZ YÜZE EĞİTİM BİR ÖĞRETİM YILINDA KAÇ DÖNEM VERİLİR?
Yüz yüze eğitim bir öğretim yılı 18´ şer haftadan 2 dönem olarak verilir.
43. BİRİNCİ DÖNEME DEVAM ETMEYEN ÖĞRENCİ İKİNCİ DÖNEME DEVAM EDEBİLİR Mİ?
1.dönem yüz yüze eğitime devam etmeyen öğrenci 2. dönem yüz yüze eğitime devam edemez.
44. BİRİNCİ DÖNEMDE HERHANGİ BİR DERSTEN DEVAMSIZLIKTAN KALAN ÖĞRENCİ AYNI DERSİN İKİNCİ DÖNEMİNİ ALABİLİR Mİ
Herhangi bir dersten devamsızlıktan kalan öğrenci aynı dersin devamını alamaz.
45. BİRİNCİ DÖNEMDE HERHANGİ BİR DERSTEN DEVAMSIZLIKTAN KALAN ÖĞRENCİ AYNI DERSİN İKİNCİ DÖNEMİNİ ALABİLİR Mİ?
Herhangi bir dersten devamsızlıktan kalan öğrenci aynı dersin devamını alamaz.